LED Spots | Spotjes eenvoudig online kopen! | Lampdirect (2023)

Waarom LED spots in plaats van halogeen?

LED Spots | Spotjes eenvoudig online kopen! | Lampdirect (1)

Sinds september 2018 is er een EU-verbod op halogeen, wat inhoudt dat de productie van halogeenlampen is stopgezet. Enkel de resterende voorraad wordt nog verkocht. De reden voor deze uitfasering is de toenemende vraag naar energie-efficiëntie. HIeronder vind je enkele voordelen die je ervaart bij de overstap naar duurzaam LED:

 • LED spots verbruiken 90% minder energie als halogeen, en dat bespaart jou geld!
 • Je wordt niet blootgesteld aan warmte-emissies, omdat LED’s geen warmte afgeven. Het maakt hierbij niet uit hoe lang of sterk ze schijnen.
 • LED verlichting is volledig flikkervrij; dit geldt uiteraard ook voor spots.
 • LED alternatieven hebben een tot 10 keer langere levensduur. Dit vermindert de onderhouds- en vervangingskosten enorm!
 • LED's zijn volkomen onschadelijk, omdat ze geen giftige stoffen bevatten.
 • Overstappen op LED is een duurzame stap, aangezien de productie van moderne lichtdioden minder CO2 vergt en de lichtbronnen zelf recyclebaar zijn.

Hoe kan ik mijn halogeenspot vervangen door LED?

Wil je jouw energieverslindende halogeenspot vervangen door een milieuvriendelijke LED? Geweldig! De verandering is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen te weten welke lampvoet en welk voltage jouw vorige spot heeft. Voor beide vind je geschikte filters. Bovendien kun je ook zoeken naar het wattage dat jouw nieuwe LED spot moet vervangen.

Houdt er wel rekening mee dat halogeenspots standaard een warm witte lichtkleur hebben (2700K - 3000K), waar LED spots een veel bredere range hebben in lichtkleuren (1800K - 6500K). Wil je een spot aanschaffen met dezelfde lichtkleur als jouw oude lamp? Wij raden aan om 2700K lampen te vervangen door een dim-to-warm LED spot (kan switchen tussen 2200 - 2700K) en een 3000K halogeenspot door een 2700K LED vervanger.

Een gedetailleerde vergelijking tussen de twee lichtbronnen vind je in ons blogartikel ‘LED vs. halogeen’.

(Video) #14 LED inbouw spotjes - PRODUCTVIDEO

Wat is het verschil tussen LED spots en LED inbouwspots?

Onder LED spots vallen alle spotjes die in een armatuur geplaatst dienen te worden. Deze spotjes zijn verkrijgbaar in diverse fittingen: GU10, GU5.3, G53, GU4, GX53, PAR E27 en Reflectorspots. Inbouwspots zijn daarentegen daadwerkelijke armaturen. Dit kunnen LED geïntegreerde lichtbronnen zijn of behuizingen voor LED spotjes. Je kunt hier alle spotarmaturen bekijken.

Hoe bepaal ik welke LED lichtbron ik nodig heb?

Ben je van plan om LED spotje te plaatsen in jouw bedrijf of woning? Je dient hierbij op drie punten te letten:

 1. Waarvoor wordt de ruimte gebruikt, ontspanning of werk? Dit bepaald de meest geschikte lichtkleur.
 2. Wordt de spot gebruikt als algemene of ondersteunende verlichting? Hierbij kijk je naar de gradenbundel.
 3. Betreft het ruimtes was kleuren een belangrijke rol spelen? Dit is van belang voor de kleurweergave.

Welke kleur LED spots moet ik kiezen?

LED spots zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleurtemperaturen. Afhankelijk van het beoogde gebruik, kun je de juiste lichtkleur kiezen. Bij Lampdirect heb je de keuze uit:

Extra warm wit (2700K) - Deze lichtkleur komt het best tot zijn recht op plekken waar een gezellige en comfortabele sfeer gewenst is. De LED spots zijn ideaal voor gebruik in de horeca en kamers in woningen, waaronder woonkamers en slaapkamers.

(Video) LED verlichting - LED spots - LED lampen -123ledspots

Warm wit (3000K) - Spotjes met een dergelijke kleurtemperatuur hebben een neutrale, maar ook aangename warm witte uitstraling. Ze worden onder andere gebruikt in de retail, hallen, recepties, kantines, wachtkamers, woonkamers, keukens etc.

Koel wit (4000K) - De neutrale, koel witte lichtkleur bevordert de concentratie en het gezichtsvermogen. Daarom worden koel witte lichtbronnen vaak gebruikt in kantoren, magazijnen, de retail en overige werkplekken.

Daglicht wit (6500K) - Een LED spot met een daglicht witte lichtkleur kan worden gebruikt waar concentratie en zicht van groot belang zijn. Daglicht wit licht biedt het grootste contrast tussen kleuren en wordt vaak gebruikt in de gezondheidszorg, tekenkamers en spuitruimtes.

Dim-to-Warm (1800 - 2700K of 2200 - 2700K) - Deze spots hebben een flexibele lichtkleur, waarbij geswitcht kan worden van 2700K licht naar 2200K of 1800K licht en alles ertussenin. Dit is handig voor ruimtes met diverse activiteiten, zoals bij hotels, restaurants en woningen.

Welke stralingshoek (gradenbundel) heb ik nodig?

LED spots zijn verkrijgbaar in diverse stralingshoeken. Deze geven de spreiding van het licht weer in graden (°/D). Je kiest de hoek afhankelijk van het doel van de lichtbron.

 • 8° - 24°: Een LED spot met smalle gradenbundel is optimaal voor het verlichten van objecten, zoals het zetten van een spotlight op een schilderij of beeldhouwwerk.
 • 25° - 40°: Deze stralingshoek is geschikt voor accentverlichting in winkels, de horeca, woningen en bedrijven, maar ook om oppervlaktes of objecten in de kijker te zetten.
 • 41° - 90°: Lichtbronnen met deze stralingshoek verlichten effectief gangen, hallen en smalle en/of kleine kamers, maar kunnen ook als ondersteunende verlichting dienen.
 • 91° of groter: Deze brede gradenbundel is ideaal voor algemene verlichting in een ruimte.

LED Spots | Spotjes eenvoudig online kopen! | Lampdirect (2)

LED Spots | Spotjes eenvoudig online kopen! | Lampdirect (3)

Wat houdt de kleurweergave van een lichtbron in?

(Video) T8 TL Buis met starter vervangen door LED Buis (conventioneel VSA) | Lampdirect.nl

De kleurweergave (CRI) van een LED lamp geeft weer in hoeverre kleuren in lamplicht afwijken van dezelfde kleuren in natuurlijk daglicht. LED spots hebben standaard een CRI van 80-89Ra of 90-99Ra. Het verschil tussen beiden is dat lichtbronnen met een 90-99Ra kleuren perfect weergeven. Plaats je LED spotjes in bijvoorbeeld een kunstgallerij, kledingwinkel of supermarkt, dan ben je verzekerd dat kleuren van kunstwerken of goederen juist worden getoond. Een perfecte kleurweergave is derhalve aan te raden voor ruimtes waar kleuren bijdragen aan het koopgedrag van consumenten of impressies van bezoekers.

Welke LED spots zijn dimbaar?

Van ieder type LED stop zijn dimbare varianten te verkrijgen, dit staat ook aangegeven in de titel van een product alsmede de specificaties. Koplopers zijn echter de spotjes met een GU10, GU5.3 en G53 fitting. Zeker weten dat je dimbare spots aanschaft? Bekijk dan hier onze categorie ‘Dimbare LED spots’.

Je kunt er ook voor kiezen om de eerder genoemde dim-to-warm lichtbronnen aan te schaffen. In dit geval kun je de lichtintensiteit en de lichtkleur aanpassen. Ga je nog een stapje verder, dan kom je terecht bij smart GU10 LED spots. Deze lichtbronnen hebben niet alleen de dim-to-warm technologie (+ RGB kleuren), maar kunnen ook nog eens bediend worden met een app of afstandsbediening via een Wi-Fi verbinding. Smart GU10 LED’s vind je terug in de categorie ‘slimme verlichting’.

Hoeveel lichbronnen heb ik nodig per kamer?

Hoeveel LED spots je nodig hebt, hangt af van de lichtopbrengst die de lichtbron uitstraalt en de lichtopbrengst die een bepaalde ruimte nodig heeft. Hieronder een overzicht van het gewenst aantal Lumen voor diverse omgevingen:

 • Woonkamer: 300 - 500 lm/m².
 • Keuken: 300 - 500 lm/m²; koken vergt een hoger Lumen als voedselconsumptie.
 • Slaapkamer: 300 - 400 lm/m².
 • Badkamer: 500 - 600 lm/m².
 • Kantoor of thuiswerkplek: 500 lm/m².
 • Hal: 300 lm/m².

Een voorbeeld! Je schaft een LED spot aan die 320 Lumen uitstraalt. Plaats je dit spotje boven de eettafel, dan heb je voldoende aan één lichtbron per vierkante meter. Plaats je deze lamp boven jouw bureau, dan heb je twee exemplaren nodig per vierkante meter. Meer weten over het kiezen van de juiste hoeveelheid lumen in verhouding met het wattage van een LED Spot? Neem dan een kijkje op onze lumen naar Watt pagina.

Hoe installeer ik een LED spot?

Het handige van spotjes is dat je deze eenvoudig te installeren zijn. Lichtbronnen met twee pinnen aan de onderzijde, hoef je enkel in het armatuur te duwen en vervolgens vast te draaien. Spots met een E14 of E27 fitting draai je eenvoudig in het armatuur vast. Waar je wel op goed dient te letten, is of de lichtbron werkt op 12V of 230V. Werkt deze op 12V dan dien je gebruik te maken van een transformator die de netstroom omzet in 12V. Hiermee zorg je dat de spot juist werkt. Bekijk hier ons assortiment transformatoren.

(Video) Altijdverlicht.nl is de online specialist op het gebied van led verlichting

Kan ik deze lichtbronnen buiten gebruiken?

Als je een LED spot voor buiten wilt gebruiken, dient het armatuur waarin je deze plaats over de juiste beschermingsklasse te beschikken. Alleen op die manier kun je er zeker van zijn dat jouw verlichtingsmiddel bestand is tegen vochtige weersomstandigheden. Wij raden jou aan LED armaturen te kopen met een IP-waarde van 65. Dit houdt in dat het product zowel stofdicht als waterdicht is. Heeft jouw LED spot daarbij een IK-waarde van 7 of hoger, dan is het armatuur ook schokbestendig is. Bekijk hier alle LED spotarmaturen voor buiten.

Welke LED spots in de badkamer?

De badkamer is een multifunctionele ruimte. Je doet make-up, je scheert, je neemt een ontspannend bad en dergelijke. Voor al deze verschillende gebruiksmogelijkheden dienen de LED spots aan specifieke eisen te voldoen:

 • Voor basisverlichting kun je het beste dimbare LED spots met 3000K gebruiken. Deze kunnen zowel een badkamer zonder daglicht helder verlichten als een gezellige sfeer creëren in een thuis-wellness.
 • Voor spiegelverlichting bevelen wij 4000K spots met een hoge kleurweergave aan. Dit is vooral belangrijk bij het aanbrengen van make-up, omdat je hiermee de kleuren van lippenstift en dergelijke bijzonder realistisch in de spiegel kunt zien.

Hulp nodig bij het vinden van het juiste LED spotje?

(Video) KlikAanKlikUit LED Lamp Draadloos Dimbaar ALED MR2705 | Handyman.nl

Videos

1. Ecobright - Dé led leverancier voor bedrijf & particulier.
(Ecobright)
2. LED lampen die zoemen, piepen of knipperen: uitleg en oplossingen – Besparingen en Duurzaamheid
(Ketel Klets)
3. Yell-Controlled Motivational Poster
(Evan and Katelyn)
4. How To Stay Calm On The Padel Court
(Otro Nivel Padel)
5. Het Plug and Play systeem | LED-Gigant.nl | 2022
(LED Gigant - LED profielen en LED lichtlijnen)
6. Simple and Easy Ceiling Lamp // Tiny Apartment Build Ep.17
(GET HANDS DIRTY)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated: 02/23/2023

Views: 6615

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.